Shipping and Terms

Selamat datang ke laman web KGIM.my. KG Ink Station sebuah syarikat perbadanan di Malaysia di bawah nombor pendaftaran 002608815-W adalah francais utama KG Ink & Toner  Master Australia.

Dengan mengakses KGIM.my, anda mengesahkan bahawa anda telah memahami Syarat dan Ketentuan padanya. Jika anda tidak bersetuju dengan Syarat dan Ketentuan penggunaan, anda tidak sepatutnya menggunakan laman web ini. KG Ink & Toner Master berhak meminda, mengubahsuai, menambah, atau menghapuskan bahagian-bahagian daripada Syarat dan Ketentuan penggunaan ini pada bila-bila masa. Pindaan akan berkuatkuasa apabila ianya diterbitkan di laman web KGIM.my tanpa notis terlebih dahulu. Sila semak Syarat dan Ketentuan penggunaan dengan kerap untuk mendapatkan maklumat terkini. Penggunaan laman www.KGIM.my secara berterusan dengan mengikuti kemas kini pindaan pada Syarat dan Ketentuan penggunaan menandakan penerimaan anda terhadap pindaan berkenaan

Polisi Penghantaran

KGIM.my memilih kaedah penghantaran yang memiliki rekod kepercayaan konsumer yang positif dengan perolehan cepat yang telah diuji.  Semua pesanan atas talian akan mengunakan khidmat kurier sah. Semua pesanan akan mengunakkan salah satu penghantaran seperti berikut: 

 • Penghantaran berdaftar bungkusan kecil.
 • Penghantaran “prepaid envelope”

Kos Penghantaran

Semua pesanan atas talian yang berjumlah RM200.00 keatas akan menerima penghantaran secara percuma. Sekiranya jumlah pesanan anda kurang daripada RM200.00, kos penghantaran ditetapkan sebagai RM7.50 untuk Semenanjung Malaysia dan RM8.50 untuk Sabah dan Sarawak.

Penghantaran hari sama ke servis Kurier

Semua pesanan stok atas talian sebelum pukul 3 petang (tidak termasuk hujung minggu dan cuti umum) akan dihantar untuk penghantaran pada hari yang sama. Pesanan yang dibuat selepas pukul 3 petang akan dihantar pada hari perniagaan berikutnya. 

Jankamasa Penghantaran

Penghantaran ke kawasan bandar boleh mengambil masa 1-4 hari perniagaan, manakala penghantaran dalaman boleh mengambil masa sehingga 7 hari perniagaan.

Backorders

KGIM.my akan berusaha untuk memastikan semua barangan kami mempunyai stok tambahan, bagaimanapun atas sebab-sebab yang tidak tertentu, sekiranya KG Ink & Toner Master tidak sempat menghatar pesanan anda dalam jadual masa biasa, kami akan memaklumkan kepada anda dalam tempoh 2 hari bekerja.

Syarat Penghantaran yang di jamin

 • Pesanan atas talian yang tidak diisi dengan maklumat alamat tepat dan menyebabkan penghantaran ditolak oleh pihak Pos akan di caj RM 9.00 untuk penghantaran semula.
 • Laman Kg Ink Master Malaysia hanya menerima dan membuat penghantaran untuk tempahan Malaysia sahaja. 

Penerimaan dan Penentuan Harga Pesanan

Semua transaksi KGIM.my adalah dalam Ringgit Malaysia (MYR) sahaja. KG Ink Master berhak untuk menolak atau membatalkan mana-mana pesanan atas apa-apa sebab dalam mana-mana tempoh masa. KGIM.my berhak untuk meminta pengesahan atau maklumat tambahan, termasuk tetapi tidak terhad kepada nombor telefon bimbit dan alamat, sebelum kami menerima pesanan tersebut.

KGIM.my berkomited dalam memberikan maklumat penentuan harga yang paling tepat di KGIM.my kepada pengguna; walau bagaimanapun, masih terdapat kemungkinan berlaku kesilapan, seperti keadaan di mana harga barang tidak dapat dipaparkan dengan betul di laman web.

Jaminan Produk

KGIM.my memberi jaminan 1 tahun ke atas semua produk kartrij serasi edaran KGIM.my sahaja.  

Polisi Pemulangan

Syarat Pemulangan yang diperakui:

 • Bukti pembelian (nombor pesanan, invois cukai, RA).
 • Butiran bank di tulis lengkap pada “Shipping Label”, sekiranya bayaran asal dilakukan menerusi iPay88 atau melalui perbankan manual ke akaun KG Ink Master.
 • Tampal salinan “Shipping Label” dan lampirkan bersama KG Ink Master Tax Invois di atas kotak bungkusan pemulangan.

Berikut adalah senarai alasan dan syarat-syarat yang diperakui bagi proses pemulangan:

Incorrectly ordered or unwanted goods:

x : Tidak perlu | ✓: Perlu

Alasan PemulanganPEMULANGAN MESTILAH :
Keadaan BaruKeadaan BaruLengkap (Aksesori, bungkusan asal)Tidak RosakDilekatkan dengan Tag & Label
Penghantaran – Salah Produk✓ Produk yang dikedap mesti tidak pecah KECUALI bagi item yang tidak boleh dibezakan secara visual berdasar maklumat yang disediakan pada kotak / bungkusan.
Kualiti - Produk RosakxX Kadar ink dalam kartrij mesti lebih daripada 85%.✓  x
Kualiti – Tidak BerfungsixX Kadar ink dalam kartrij mesti lebih daripada 85%.
Kualiti – Kondisi Produk
Penghantaran – Barang Tidak Lengkapxx
Laman Web – Maklumat Produk Tidak Tepat

PERHATIAN:

 • Anda mesti menghubungiKGIM.my untuk mendapatkan nombor Return Authorization(RA).
 • Barangan yang dipulang todak boleh diterima tanpa nombor RA .
 • Nombor RA yang diberi perlu digunakan dalam tempoh 30 hari dari tarikh dikeluarkan. 
 • KGIM.my tidak akan memberi kredit atau bayarn balik untuk barangan yang salah dipesan slepas transaksi melebihi 30 hari dari tarikh invois.
 • Sila hubungi KGIM.my sekiranya anda tidak pasti tentang produk yang perlu dipesan sebelum membuat bayaran.
 • Dalam keadaan di mana pemulangan anda tidak memenuhi syarat, Khidmat Pelanggan kami akan memaklumkan kepada anda sebelum memulangkannya semula kepada anda.
 • Sekiranya anda mendapati bahawa barang yang diterima di dalam keadaan rosak (seperti bungkusan koyak, kemek). Sila hubungi Khidmat Pelanggan kami dalam tempoh 48 jam, bagi memastikan tuntutan dapat dilakukan dengan segera.
 • Kos pemulangan barang melalui kurier tidak boleh dituntut.
 • Setelah pemulangan telah diterima, KGIM.my akan menilai dan menghubungi anda dalam masa 7 hari kerja.

BARANGAN ROSAK

 • Sila pastikan anda telah mengikuti prosedur pemasangan kartrij atau toner yang disyorkan dalam arahan pemasangan printer anda.
 • Pemulangan kartrij yang rosak mesti mempunyai kadar ink sekurang-kurangya 85%.
 • Pemulangan akan ditolak sekiranya produk telah diubah dalam apa jua cara. 

Kos pemulangan TIDAK akan dikembalikan.

Oleh kerana harga kompetitif produk yang ditawarkan KGIM.my, kami terpaksa tegas mematuhi polisi pemulangan di atas.

KGIM.my ingin mengucapkan terima kasih atas kerjasama serta persefahaman anda.

KGIM.mymenghargai kesetiaan anda dan diharap kami boleh meneruskan untuk membekal anda dengan kartrij dan toner berkualiti premium!